Op 1 september 2024 treedt een nieuwe Belgische wet in werking die aanzienlijke veranderingen met zich meebrengt voor franchisenemers en andere commerciële samenwerkingsverbanden. Deze wet, opgenomen in Boek X van het Wetboek van Economisch Recht (WER), stelt nieuwe vereisten voor precontractuele informatiedocumentatie (PID) en wijzigt de informatie die moet worden verstrekt aan potentiële contractpartijen.

Volgens de nieuwe wet moeten franchisenemers minstens één maand voordat zij een commerciële samenwerkingsovereenkomst aangaan, een PID en een concept van de overeenkomst ontvangen. Deze wet is bedoeld om transparantie te vergroten en de rechten van franchisenemers beter te beschermen door hen in staat te stellen een weloverwogen beslissing te nemen.

De aanpassingen aan de wet volgen op aanbevelingen van de Arbitragecommissie en adresseren kritiek dat de huidige PID vaak een bijna exacte kopie van de conceptovereenkomst is. De nieuwe wet verwijdert de algemene verwijzing naar “de verplichtingen” en specificeert in plaats daarvan gedetailleerder welke informatie in het PID moet worden opgenomen.

Belangrijke nieuwe vereisten zijn onder andere:

  • Opstart- of terugkerende kosten (zoals marketing, IT, transport en training) die door de franchisenemer moeten worden betaald en de voorwaarden voor wijziging van deze kosten.
  • Verplichtingen om maximale prijzen te respecteren.
  • Minimale omzet- en aankoopverplichtingen en de gevolgen van niet-naleving.
  • Beperkingen op het gebruik van intellectuele eigendomsrechten.
  • Beperkingen op toegang tot en gebruik van klantgegevens tijdens en na het contract.
  • Beperkingen op online verkoop en promoties.
  • Clausules met betrekking tot de relatie en afhankelijkheid tussen de commerciële samenwerkingsovereenkomst en huurovereenkomst of andere overeenkomsten met betrekking tot het verkooppunt.
  • Redenen voor beëindiging van de overeenkomst en de financiële gevolgen hiervan, met name met betrekking tot kosten en investeringen.
  • Clausules over jurisdictie, rechtskeuze en procestaal.

De wet is niet alleen van toepassing op franchiseovereenkomsten, maar ook op andere commerciële samenwerkingsverbanden waarbij een partij het recht krijgt een bepaalde commerciële formule te gebruiken. Dit omvat overeenkomsten met gemeenschappelijke handelsnamen, knowhow-overdracht en commerciële of technische bijstand.

Niet-naleving van deze nieuwe wettelijke bepalingen kan leiden tot nietigheid van de overeenkomst of bepaalde clausules. Franchisenemers en andere betrokken partijen moeten hun sjabloon-PID’s daarom vóór 1 september 2024 aanpassen om aan de nieuwe eisen te voldoen.

Deze wijzigingen benadrukken de noodzaak voor franchisenemers om goed geïnformeerd te zijn en benadrukken het belang van transparantie en eerlijkheid in commerciële samenwerkingsverbanden.