HEMA is tevreden over de prestaties van 2016. Het winkelbedrijf wist afgelopen jaar enerzijds het verlies verder te beperken.
Anderzijds steeg de omzet naar recordhoogte. Ook de verkopen in de eerste twee maanden van 2017 waren bemoedigend. HEMA profiteerde naar eigen zeggen van de vernieuwing van het assortiment, hogere online verkopen en internationale groei.
Over het hele jaar was er onder de streep sprake van een tekort van 26,2 miljoen euro. Dat was fors minder dan het verlies van 72,5 miljoen euro een jaar eerder. HEMA sloot het vierde kwartaal van 2016 af met een ”marginaal” verlies van 300.000 euro.

Omzet

De omzet van HEMA kwam over heel 2016 uit op bijna 1,2 miljard euro. Dat betekende een recordomezet en een stijging van 4,7 procent ten opzichte van een jaar eerder.
In alle landen waar HEMA actief is, viel de omzet van de winkelketen hoger uit. Het eerste kwartaal van 2017 was het negende kwartaal op rij waarin de vergelijkbare winkelomzet steeg.
Het laatste kwartaal van 2016 steeg de omzet van HEMA met 9,2 procent op jaar basis. Het was voor het winkelbedrijf het achtste kwartaal op rij waarbij de vergelijkbare winkelomzet hoger uitviel.

Huishoudelijke producten

Vooral op het gebied van huishoudelijke producten en persoonlijke verzorging deed HEMA goede zaken. Hier steeg de omzet afgelopen jaar met 8,9 procent. Daarnaast timmerde HEMA stevig aan de weg op het gebied van kleding.
In de eerste maanden van dit jaar was HEMA goed voor een omzetstijging van 3,5 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Verder kondigde het winkelbedrijf aan dit jaar buiten Nederland en België in totaal nog eens 25 winkels te willen openen. De onderneming richt zich daarbij onder meer op een aantal grotere steden in Duitsland.

Zwarte cijfers

Topman Tjeerd Jegen zei donderdag in een toelichting op de cijfers odat het bedrijf goed op koers ligt om “in de nabije toekomst” weer zwarte cijfers te schrijven. De laatste jaren stapelde de winkelketen nog verlies op verlies.
Vooral het sterke slot van 2016 en de bemoedigende start van het nieuwe jaar zorgden voor tevredenheid bij de topman.
Of HEMA 2017 al zal afsluiten met winst, durft Jegen nog niet hardop te zeggen. HEMA is volgens hem op dat punt zeer afhankelijk van de tweede jaarhelft. Die is door de drukte na de schoolvakantie en de feestdagenperiode aan het einde van het jaar traditiegetrouw het meest bepalend.
Om de goede lijn door te trekken, zal HEMA dit jaar verder investeren. Volgens Jegen bijna twee keer meer dan afgelopen jaar. Exacte bedragen wil hij niet noemen.
bron: http://www.nu.nl/economie/4633164/hema-weet-verlies-beperken-omzet-recordhoogte.html