FRANCHISE CODE WORDT WET

Afgelopen week kwam groot nieuws uit Den Haag. Minister Kamp heeft bekend gemaakt dat de Nederlandse Franchise Code (NFC) een wettelijke verankering zal krijgen. Aangezien de minister al bij de presentatie in februari 2016 had aangegeven de mogelijkheid te overwegen om de NFC wettelijk vast te leggen, komt dit nieuws niet geheel uit de lucht vallen. Wel is het opmerkelijk dat Minister Kamp de zelfregulering in de sector niet wenst af te wachten, zoals hij eerder aankondigde.
In februari 2016 is de definitieve versie van de NFC door de schrijfcommissie gepresenteerd aan minister Kamp. Hierbij heeft minister Kamp aangegeven zelfregulering te verwachten van de franchisesector. Eveneens heeft de bewindsman in augustus van dit jaar te kennen gegeven dat hij nog zou wachten met wettelijke regels, die conflicten tussen partijen in de franchisewereld zouden moeten indammen. Ook de leden van de Nederlandse Franchise Vereniging (NFV) hebben zich in juni van dit jaar uitgesproken voor zelfregulering.
Desalniettemin laat de minister er geen gras over groeien en heeft hij nu besloten het zelfregulerend proces niet verder af te wachten en wetgeving te gaan ontwikkelen. Hij hoopt nog voor zijn aftreden volgend jaar een wetsvoorstel in te dienen, zo blijkt uit het verslag in de nieuwsbrief van de NFV.

NFC CHECK

Zeker nu de NFC wettelijk verankerd gaat worden, is het buitengewoon verstandig voor franchisegevers om vast te stellen dat hun franchiseovereenkomst voldoet aan de eisen die de NFC stelt.
Om dit makkelijker te maken heeft AG Hart Advocaten en Adviseurs eerder dit jaar al een NFC Check ontwikkeld, op basis waarvan wij snel kunnen beoordelen of uw franchiseovereenkomst ‘NFC proof’ is. Wij hebben voor uw gemak vast samengevat wat de belangrijkste wijzigingen in de praktijk zijn, ik verwijs u hiervoor graag naar ons artikel “De definitieve Nederlandse Franchise Code; wat verandert er voor u?”
De eerste ervaringen met deze NFC Check zijn positief. Een aantal van onze klanten kan al met zekerheid zeggen dat hun franchiseovereenkomsten geheel ‘NFC proof’ zijn. De NFC Check kan ook voor (potentiële) franchisenemers een goed middel zijn om te bepalen of hun franchiseovereenkomst wel fair is.
Mocht u twijfels hebben of uw franchiseovereenkomst wel voldoet aan de eisen van de NFC, of heeft uw franchiseovereenkomst sowieso al een update nodig? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op, wij vertellen u graag meer over de NFC en de mogelijke impact hiervan op uw organisatie.
mr. M.P. (Maurits) Smal smal@aghart.nl

mr. M.P. (Maurits) Smal