Sinds 1 januari 2016 geldt de meldplicht datalekken, welke voortvloeit uit een wijziging van de Wet bescherming persoonsgegevens. Voornoemde meldplicht houdt in dat bedrijven die persoonsgegevens verwerken zogenaamde “datalekken” moeten melden aan de Autoriteit Persoonsgegevens en in bepaalde gevallen dient ook melding te worden gedaan aan de betrokkene(n) zelf, te weten degene van wie persoonsgegevens zijn gelekt. De Autoriteit Persoonsgegevens kan sinds de wetswijziging ook boetes opleggen die kunnen oplopen tot € 820.000,-.
Veel bedrijven hebben ten onrechte de indruk dat deze ingewikkelde wetgeving niet op hen van toepassing is. Het toepassingsbereik van deze wetgeving is echter heel groot. Het is zelfs zo dat de Meldplicht Datalekken van toepassing is op ieder bedrijf dat de persoonlijke gegevens van haar eigen klanten bewaart. Daarmee is de meldplicht op bijna alle ondernemingen van toepassing, ook als er geen actief gebruik wordt gemaakt van persoonsgegevens. Zelfs indien bijvoorbeeld de plaatselijke klaverjasclub de persoonlijke gegevens van haar leden verliest, moet hier naar de letter van de wet een melding van gemaakt worden. Bedrijven hebben vaak maar beperkt door hoe interessant en waardevol hun gegevens kunnen zijn voor bijvoorbeeld internetcriminelen en wat voor risico’s hieraan verbonden zijn. Het is daarom voor bedrijven belangrijk om bewust te worden van de risico’s en om te weten wat de wettelijke plichten zijn.
Om voor u als ondernemer duidelijkheid te scheppen in deze lastige materie hebben wij een document met uitleg en advies opgesteld. Hierin komt kort naar voren wat de plichten van bedrijven zijn, met enkele sprekende voorbeelden. Daarnaast hebben wij een checklist opgesteld, die als handleiding gevolgd kan worden om te bepalen of er in een specifiek geval wel of geen melding gedaan moet worden.
Mocht u interesse hebben in het bovengenoemde document en checklist, neem dan contact met ons op. Ook indien u specifieke vragen over het onderwerp heeft, kunnen wij u snel van antwoorden voorzien.
info@aghart.nl
010 – 436 28 66

mr. M.P. (Maurits) Smal