AG Hart Advocaten

In hartje Rotterdam.

Cybercriminaliteit 

AG Hart advocaten adviseert haar klanten over het veilig gebruik van bedrijfsgegevens, communicatie stromen en gebruik van digitale online content.

Samen met haar IT partner geeft AG Hart advocaten met enige regelmaat lezingen over diverse vormen van cybercrime, hoe u zich hier tegen kunt bescherm en wat u kunt doen wanneer u als bedrijf bent getroffen. AG Hart Advocaten kan u ondersteunen in het opstellen van disclaimers en gebruikersvoorwaarden om u op deze manier (juridische) te beschermen tegen misbruik van uw (bedrijfs)naam en  (bedrijfs) gegevens. Hieronder kunt u meer lezen over de diverse vormen van Cybercrime. Als u hier vragen over heeft dan kunt vrijblijvend contact met ons opnemen.

Virus

Een virus is een klein programma dat de werking van je computer verstoort. Een virus kan gegevens op je computer beschadigen of verwijderen, je e-mailprogramma gebruiken om zichzelf te verspreiden of zelfs je hele harde schijf wissen. Veel virussen worden per e-mail verspreid en zijn vermomd als onschuldige bijlage, zoals een foto of geluidsbestand.

 Malware

Malware (malicious software) is een verzamelnaam voor alle software met een opzettelijk kwaadaardige werking, vaak wordt dit ook een virus genoemd.

 Phishing

Het per mail hengelen naar informatie door criminelen wordt phishing genoemd. Via de mail (maar ook via de telefoon) lijken betrouwbare instanties zoals een bank of creditcardmaatschappij te vragen om bijvoorbeeld inloggegevens, creditcardinformatie, pincode of andere persoonlijke informatie.

 Ransomware

Ransomware is een computervirus dat probeert je geld te laten betalen om van het virus af te komen. Ransomware kaapt je computer door bijvoorbeeld documenten en foto’s te blokkeren waardoor ze niet meer toegankelijk zijn. Het virus meldt dat je een geldbedrag moet betalen om van de blokkade af te komen. Betaal niet! Betalen geeft geen enkele garantie op een werkende oplossing en je beloont criminelen voor hun gedrag.

 Botnet

Botnets zijn netwerken van computers die zonder medeweten van hun eigenaar besmet zijn met een virus of andere software en door derden worden misbruikt. Botnets worden gebruikt voor het versturen van spam en het uitvoeren van cyberaanvallen. 

 Identiteitsfraude

Bij identiteitsfraude maakt iemand misbruik van je persoonlijke gegevens. Onder je naam worden er producten of diensten besteld, uitkeringen of creditcards aangevraagd, betalingen gedaan of bankrekeningen geopend. De fraudeur maakt zich schuldig aan oplichting en diefstal. Dit is strafbaar. De gevolgen van identiteitsfraude kunnen verstrekkend zijn.

Terrorisme en bedreiging

Terroristen en andere radicale personen en groeperingen maken in grote getale gebruik van internet, bijvoorbeeld voor propaganda, het oproepen tot haat en geweld en het bedreigen van personen of instanties. Ook wordt internet ingezet bij het rekruteren en mobiliseren van personen bij het plannen van aanslagen.

 DDoS-aanvallen

Distributed denial-of-service (DDoS) – aanvallen hebben als doel een website of internetdienst onbruikbaar te maken door middel van overbelasting van de server. Vaak gaat het om websites van grote commerciële bedrijven, diensten van banken en creditcardmaatschappijen of e-maildiensten. De criminelen achter de aanvallen kunnen veel geld verdienen door hun diensten te verhuren of door bedrijven te chanteren. Particuliere websites zullen niet snel worden aangevallen, omdat er geen commercieel belang is.

 Hacking

In het dagelijks taalgebruik verstaan we onder hacken het inbreken in een computersysteem of netwerk. Inbrekers kunnen hiervoor onder andere gebruik maken van virussen, spyware, phishing en poortscans.

 Internetoplichting

Bekende vormen van oplichting zijn: phishing, scam, marktplaatsfraude en malafide ticketsites.